Abonați-vă pentru Noutăți!

'Promit să nu fac Plagiat.

17 apr. 2014

Intretinere Ventilatoare Calculator - Demontare Cooler



Am mai scris despre întreţinerea calculatorului şi aşa cum am promis în articolul ''Curatarea Calculatorului si Cresterea Performantelor'' Am să scriu despre modalitatea de întreţinere şi curăţare a fiecărei componente în parte. Astăzi am să scriu despre Întreţinerea şi curăţarea adecvată a ventilatoarelor coolerelor montate în unitatea centrală...

Cum întreţin, curăţ şi repar ventilatoarele?
  Un ventilator care funcţionează normal emite un zgomot care îşi păstrează aceeaşi intensitate, ca un fel de zumzet (bâzâit) continuu. Ne putem da seama când un ventilator merge prost fie după zgomotul scos de el, fie dacă pornim calculatorul cu carcasa deschisă şi ne uităm la ventilator cum funcţionează, viteza de rotaţie trebuie să fie constantă şi fără întreruperi, fără să fie obturată de anumite obstacole (fire, benzi, carcasă, etc).
  Dacă un ventilator nu funcţionează (paletele nu se învârt) verificaţi conexiunea cu pini de pe placa de bază, şi după aceea înlocuiţi-l
  Dacă după deschiderea carcasei sesizaţi că ventilatoarele sunt pline de praf, după suflarea cu aer (aspirator cu flux invers), apoi ştergeţi paletele.
  Ştergerea palelor eliciei se face întâi cu o cârpă uscată pentru a îndepărta praful şi apoi cu o cârpă umezită în soluţie de detergent. Curăţăm murdăria de pe toată suprafaţa ventilatorului (elice şi casa elicei), după care ştergem ventilatorul cu o cârpă uscată. Pentru ştergere se poate folosi şi spirt.
  Dacă ventilatoarele scot zgomote suspecte în timpul funcţionaţi se vor demonta şi lubrifia
Pentru lubrifierea ventilatoarelor calculatorului avem nevoie de ulei folosit în mecanica fină (de ex. Cel folosit pentru ungerea componentelor ceasurilor mecanice).
  Cum Demontezi un ventilator?
  Toate ventilatoarele au două etichete autocolante lipite pe părţi opuse cercetaţi apăsând cu degetul, sub care etichetă se poate ascunde un mic orificiu şi care este lipită pe o suprafaţă perfect plană dupa ce aţi aflat sub care din cele două etichete se ascunde un mic dop de cauciuc (trebuie să-l scoatem pentru a avea acces la axul elicei). Înlăturăm eticheta fără a o rupe sau mototoli şi o punem bine, pentru că o vom pune la loc după ce ungem axul.
    Scoatem dopul de cauciuc cu ajutorul unei şurubelniţe cu cap plat şi subţire sau cu ajutorul unui cuțit, a unei foarfeci, etc. Punem capul şurubelniţei la limita dintre marginea dopului de cauciuc şi porţiunea din plastic a elicei şi apoi tragem uşor în sus, iar dopul va ieşi. În compartimentul care apare vedem capul axului elicei peste care punem o picătură de ulei cu ajutorul unei pipete sau a unei seringi mici. O picătură este suficientă, nu este necesar şi nici indicat să punem mult ulei.
    Punem dopul de cauciuc la loc apăsându-l cu degetul şi apoi lipim din nou eticheta peste dop, sau punem o bucată de bandă izolatoare (sau scoci), dacă lipiciul etichetei nu mai permite ataşarea ei. Apoi ţinem ventilatorul cu dopul în sus şi rotim de câteva ori cu mâna elicea ventilatorului pentru a permite uleiului să pătrundă în jos pe toată lungimea axului. Punem ventilatorul de-o parte pentru o jumătate de oră înainte de a-l monta din nou, timp care permite uleiului să coboare pe ax şi să nu iasă pe lângă marginile dopului atunci când manipulăm ventilatorul.

    Pentru ventilatoarele mici (cum sunt cele ale unor plăci video mai ieftine) care nu au dop de cauciuc deasupra axului lor, este esenţial să îl acoperim pe acesta din urmă fie cu eticheta autocolantă, fie cu o bucată de bandă izolatoare (recomandat) sau cu scoci dacă eticheta şi-a pierdut lipiciul. Eticheta sau bucată de scoci trebuie aplicate doar după ce am curăţat bine suprafaţa pe care urmează să le lipim. În nici un caz nu trebuie lăsat descoperit axul ventilatorului, pentru că în acest caz lubrifierea sa a fost în zadar, uleiul dispărând în câteva zile. Cantitatea de ulei folosită la lubrifiere nu trebuie să fie foarte mare, pentru că dacă punem prea mult ulei, el va dezlipi eticheta de pe axul ventilatorului şi se va scurge în afară. De fapt în cazul ventilatoarelor fără dop de cauciuc este mai degrabă indicat să folosim un lubrifiant pe bază de pastă (de ex. Vaselină), pentru că acesta este mai aderent şi nu riscăm să îl pierdem atât de uşor din cauza forţei centrifuge. Temperatura ridicată scade consistenţa pastei lubrifiante, ceea ce permite ungerea optimă a axului ventilatorului. Lubrifiantul/pastă se va evapora după un anumit timp şi va trebui aplicat din nou, dar chiar şi aşa durata de funcţionare corespunzătoare a ventilatorului este dublă faţă de lubrifianţii pe bază de ulei.
Va las si un video ( nu de prea buna calitate, dar este tot ce am gasit).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă acest articol ţi-a fost util, ți s-a părut interesant, sau ai sugestii de noi articole. Dacă crezi că poți aduce completări... TE ASTEPT!