Abonați-vă pentru Noutăți!

'Promit să nu fac Plagiat.

18 apr. 2014

Curatarea Calculatorului si Cresterea Performantei

Am mai scris articole despre cum puteţi creşte performanţele unui calculator folosindu-vă de anumite setări (trucuri), sau de anumite aplicaţi, toate aceste articole le găsiţi accesând acest link http://plr.io/1bw.
Acum câteva zile, ultimul client (mă ocup cu întreţineri, instalări şi reparări sisteme I.T.), m-a determinat să scriu o serie de articole...
  Aflându-mă în Spania am decis ca în timpul liber ar fi bine să mai câştig un ban cinstit, prestând serviciile enumerate mai sus către români aflaţi în Spania. Zis şi făcut am pus anunţuri şi am fost sunat de diferite persoane care îmi cereau ajutorul. Astăzi am fost sunat de către George care mi-a spus că are probleme cu un calculator care i se închide la un interval de timp. Aşa cum am scris şi în tutorialul trecut sunt mai multe cauze care pot determina acest comportament al Pc-ului Citiţi ,,De ce se Restarteaza-Inchide calculatorul Singur?"  Am întrebat ce sistem are şi mi-am luat câteva componente, o sursă de 450 W, un procesor Intel Core Duo de 2,93 GHz, o plăcuţă de ram de 2 GB, şi o placă video Nvidia Geforce, pe lângă acestea mi-am mai luat şi câteva cd cu aplicaţi necesare şi un stick cu windows-uri, însă când am ajuns la respectivul şi am deschis unitatea mi-am dat seama că uitasem ce era mai important un aspirator şi o pensulă cu păr moale. Toate componentele erau bine căptuşite într-o pătură de păr (avea pisică în casă), scame şi praf, până şi lui i-a fost lesne să înţeleagă de ce se închidea calculatorul, pur si simplu se ,,sufoca"
  Spre norocul meu şi al lui supra încălzirea nu afectare nici o componentă şi spre uimirea lui după o curăţare adecvată, puţină pastă termoizolantă (procesor) şi câteva setări (despre care am scris pe acest blog) , calculatorul mergea mai bine ca nou (zicea el). 
    Cam asta este povestea din care se vor naşte câteva articole.
  Astăzi scriu despre noţiuni generale pe care ar trebui să le pună în practică fiecare dintre dvs. pentru aş menţine calculatorul curat şi în felul acesta pentru ai menţine un grad de performanţă ridicat.

Ghid de Curăţare Calculator
  Componentele interne ale calculatorului degajă o cantitate importantă de căldură în timpul funcţionarii. Componente care produc căldură sunt: transformatorul sursei de alimentare, procesorul, hard disk-ul, unitatea CD-ROM şi placa video. Unele din acestea au instalate dispozitive de disipare a căldurii (ventilator sau radiator, sau ambele), care îşi fac datoria mai ales dacă sunt bine întreţinute.
  Calculatorul îşi face răcirea cu aer adus din mediul înconjurător. Sursa de alimentare este închisă într-o cutie metalică care este prevăzută cu multe fante. Ventilatorul sursei este orientat în aşa fel încât să elimine aerul încălzit din interiorul sursei. În momentul în care ventilatorul sursei elimină aerul din interiorul ei se creează un efect de vid şi ca urmare prin fantele cutiei va intra aer din interiorul carcasei calculatorului, aer care şi el urmează să fie eliminat. Efectul de vid apare şi în interiorul carcasei şi ca urmare aerul care este atras de sursă este înlocuit cu aer din exteriorul carcasei ( din camera). Acest aer din mediul ambiant pătrunde în carcasă prin micile găuri care există pe panourile acesteia.
  De aceia ideal ar fii să aspirăm în mod regulat praful din cameră şi să nu permitem fumatul în aceasta. Atunci când ne hotărâm să punem aspiratorul (în cameră), trebuie să avem închis calculatorul de cel puţin o oră pentru ca el să fie deja rece şi electricitatea statică acumulată de componente să fie minimă. Va trebui să acoperim cu saci de plastic atât calculatorul, cât şi monitorul şi perifericele (tortură, boxe, etc.). După ce am terminat lucrul cu aspiratorul, va trebui să aerisim bine camera înainte de a reporni calculatorul. Această măsura de precauţie este necesară deoarece în timpul funcţionarii aspiratorului, o cantitate importantă de praf care se află în covoare se va ridica în aer şi o parte din ea nu va fi aspirată, rămânând în suspensie. La repornirea calculatorului o parte din acest praf din aer va intră în carcasă şi se va depune pe componentele interne.
 Şi datorită faptului că nimic nu este perfect pe lumea asta şi idealul este greu de atins se întâmplă ca o cantitate mai mică s-au mai mare de praf, păr şi scame să pătrundă în interiorul carcasei.
Cum Curăţăm Componentele din interiorul carcasei
 Avem nevoie de:
- Un aspirator care să poată inversa fluxul de aer, adică să fie capabil să sufle aerul. Nu este indicat să ţinem dispozitivul prin care suflăm aerul (furtun, de ex.) foarte aproape de suprafaţa care trebuie curăţată, mai ales dacă viteza curentului de aer este mare.
- Cârpe de bumbac curate, uscate şi care să nu lase scame
- O soluţie de detergent lichid care să fie compusă din apă şi săpun, sau un detergent folosit pentru spălarea vaselor
- Alcool sanitar (spirt)
- O pensulă curată cu păr moale
La treabă
- Deconectaţi firul de alimentare
- Aşteptaţi câteva minute - Deschideţi carcasă (desfăcând cele 4 şuruburi ale panourilor laterale)
- Aspirarea se va face în altă încăpere (sau pe balcon) întrucât praful suflat se va ridica... şi va fi aspirat de către carcasă, dacă procesul se desfăşoară în aceeaşi cameră
- După aspirare se vor şterge toate componentele importante cu o cârpă uscată şi apoi cu o cârpă umedă (pe suprafeţele unde nu avem acces cu cârpa vom folosi pensula cu păr moale)
Aici se termină treaba celor mai puţini pricepuţi care la întrebarea "de ce nu îţi cureţi calculatorul" răspund cu ,,Nu mă pricep". După cum aţi văzut nu este mare lucru să îţi cureţi de praf componentele sistemului (carcasa nu are o parolă pentru a o deschide, ci de cele mai multe ori 4 şuruburi mari care pot fi desfăcute cu mâna)
Voi scrie articole de întreţinere pentru fiecare componentă importantă în parte (ÎNTREŢINEREA VENTILATOARELOR, ÎNTREŢINEREA RĂCITORULUI PROCESORULUI, ÎNTREŢINEREA PROCESORULUI, ÎNTREŢINEREA PLĂCII VIDEO, ÎNTREŢINEREA PLĂCII DE BAZĂ ŞI A MEMORIEI RAM, ÎNTREŢINEREA UNITĂŢILOR DE STOCARE, ÎNTREŢINEREA SURSEI DE ALIMENTARE ) pentru aceea dintre dvs. care vor să înveţe şi vor să îţi cureţe şi întreţină cu adevărat componentele PC-ului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă acest articol ţi-a fost util, ți s-a părut interesant, sau ai sugestii de noi articole. Dacă crezi că poți aduce completări... TE ASTEPT!