Abonați-vă pentru Noutăți!

'Promit să nu fac Plagiat.

16 feb. 2015

Cum maresti Semnalul Wi-Fi creste viteza de net

Sunt mulţi cei care se întreabă cum poţi îmbunătăţi viteza de net. Zilele trecute s-a întâmplat un lucru care m-a determinat să scriu acest articol. Viteza mea de internet (Wi-Fi) a devenit extrem de mică şi cu toate setările făcute nu am reuşit să remediez problema, aşa că am sunat la suportul tehnic pentru ai întreba ce se întâmplă. Pe lângă binele cunoscutele schimbări de Parolă şi User (Să nu cumva să îmi fure cineva net) aceştia s-au gândit să îmi schimbe şi canalul radio şi aşa m-am trezit că unul dintre laptop-uri nu mai găsea reţeaua proprie (deşi găsea 30 de reţele ale vecinilor)...
   Am mai sunat odată la suportul tehnic şi au remediat problema (alegand un nou canal), însă viteza de net a rămas aceeaşi (foarte mică), aşa că m-am gândit să ofer mai mult timp rezolvări acestei probleme.
Cum poţi îmbunătăţi viteza de net Wi-fi?
  Sincer vă spun că ar fi de scris zeci de pagini (articole) pe acesta temă, am să încerc însă (pentru început) să scriu un rezumat al acţiunilor care sper să vă ajute.
 1. Alegerea unui router wireless potrivit
  Router dual-band - Să poată funcționa în ambele benzi de frecvență concurent în același timp. În cazul în care conexiunea la internet nu are viteză mai mare de 100 Mbps și nu aveți echipamente conectate pe fir, atunci nu are sens să utilizați un router cu porturi gigabit. În asemenea situații, un router dual-band precum Linksys E2500 este potrivit. Nu alegeţi minimul de 150 Mbps, ci creşteţi spre 300 Mbps, 450 Mbps, 600 Mbps. Dispozitivele care pot opera la maxim 150 Mbps sunt cele mai limitate ca performanță și arie de acoperire din standardul 802.11n.
2. Instalarea ultimului Driver al plăci de reţea (Wireless)
3. Update-aza constant software-ul (firmware-ul) router-ului, să nu credeţi că dacă routerul este nou firmware-ul va fi ultima variantă. Pentru a lua ultima versiune de soft intra pe site-ul producătorului şi donwload-eaza firmware-ul aferent router-ului tău.
4. Securizarea reţelei - In ultimul timp sunt tot mai utilizate reţelele WPA2 acesta tip de reţea este standardul de securitate, cel mai sigur care poate fi folosit în rețelele WiFi Home. Alegerea unei parole complexe (cifre şi litere) şi de asemenea verificarea (din când în când dacă în reţeaua dvs au apărut oaspeţi neinvitaţi)
5. Amplasare a rout-erului - Undele electromagnetice în banda de 2,4 și 5 GHz au caracteristici de propagare care sunt influențate de obstacole vizibile (frunziș de arbori, vegetație densă) sau elemente metalice (grile de armatură din pereții apartamentelor), evitarea amplasări lângă oglinzi şi obiecte reflectorizante. Pentru a acoperi cât mai eficient o arie de serviciu, router-ul trebuie amplasat cât mai central, atât în plan orizontal cât și vertical. Spre exemplu, într-un apartament, locul ideal de amplasare este la intersecția diagonalelor acestuia (de regulă holuri, prins pe un perete, care să nu fie de susţinere). În clădiri cu etaje multiple, cea mai bună amplasare pe verticală este la etajul din mijloc, cât mai central în perimetru. Pentru alegerea celui mai bun loc puteţi folosi aplicaţia
Heatmapper, aceasta vă indică zonele potrivite pentru a amplasa ruter-ul în aşa fel încât să emită un semnal puternic (să nu aibă pierderi de semnal)

6. Nu îl plasa lângă alte dispozitive wireless care pot să interfereze cu semnalul wireless internet cum ar fi telefoane mobile, cuptoare cu microunde şi altele. Deasemenea nu este o idee bună să-l plasezi lângă surse de energie sau alte cabluri de calculator.
7. Schimbă canalul de transmitere a semnalului - Majoritatea router-elor sunt setate standard pe canalul 6. Se poate alege un alt canal în funcţie de cât de aglomerate sunt fiecare dintre acestea. Pentru a alege un canal potrivit trebuie să aflăm care este cel mai aglomerat şi care este cel mai liber, pentru a afla acest lucru vă recomand să folosiţi una dintre aplicaţiile inSSIDer, sau WiFi Channel Scanner acestea scanează câţi utilizatori (din apropriere) folosesc un anumit canal (cu cât mai aglomerat cu atât mai rău). Alegeţi-l pe cel liber între 2 şi 13.
  Pentru a schimba canalul radio intraţi în interfața Web a router-ului, la configurarea manuală a rețelei wireless și alegem canalul liber sau, dacă nu este posibil, cel în care transmit cele mai puține router-e wireless
Cum facem acest lucru?
  Accesaţi interfața Web. Majoritatea router-elor pot fi accesate la adresa IP 192.168.1.1 sau, în cazul echipamentelor D-Link, prin 192.168.0.1. 192.168.0.30. 192.168.0.50. Dacă niciuna dintre aceste adrese IP nu afișează interfața Web a routerului, de pe un calculator cu Windows conectat la router, apăsați simultan tastele Windows și R (Run) apoi, în caseta deschisă scrieți CMD și apăsați tastă Enter. În fereastra ce se va deschide scrieți comanda ipconfig și apăsați Enter: Ne va fi afişate printre altele şi adresa IP a Ruterului (Default Gateway) pe care va trebui să o accesăm prin intermediul Internet Browser-ului, apoi mergem la Setup - Wireless Settings şi alegeţi canalul dorit (cel mai liber indicat de aplicaţiile de mai sus).
 8.În general, routerele wireless permit utilizarea canalelor 802.11n802.11g și 802.11b sau toate la un loc, în modul Mixed. este de preferat 802.11n dar, în cazul în care unul dintre echipamentele conectate la router nu este compatibil cu acest standard, bineînțeles, alegeți-l pe cel compatibil cu toate.
 9. Folosiţi un repetitor de semnal wireless (extender de reţea) se plasează în aria de acoperire wireless a router-ului va recepţiona semnalul şi îl va amplifica sau un amplificator de reţea care se conectează la router şi amplifică semnalul de 8-10 ori.
 10. Dacă antena router-ului se poate înlocui, înlocuieşte antena omnidirecţională care transmite semnalul în toate părţile cu una high gain unidirectională care va concentra semnalul într-o anumită direcţie, cum ar fi tot apartamentul tău. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă acest articol ţi-a fost util, ți s-a părut interesant, sau ai sugestii de noi articole. Dacă crezi că poți aduce completări... TE ASTEPT!