Abonați-vă pentru Noutăți!

'Promit să nu fac Plagiat.

28 feb. 2015

Cum incarci video fara sa incalci drepturi de autor YouTube

În ultimul timp am tot fost întrebat ce anume putem face pentru a nu fii sancţionaţi de către YouTube pentru că am încărcat anumite drepturi de autor. Sunt cazuri în care YouTube ne avertizează că am încălcat anumiţi termeni şi condiţii ale comunităţi YouTube deşi în materialul încărcat de noi, am fost atenţi să nu încărcăm fişiere audio, sau video care nu ne aparţin şi totuşi suntem anunţaţi că clipul încărcat şi monetizat încalcă anumite principii ale comunităţi

  Mi s-a întâmplat chiar mie să încarc un Video Tutorial despre o aplicaţie (Audacity) şi deşi aveam acordul producătorului să fac acel video YouTube mi-a închis acel clip pe motiv că încalc drepturi de autor. Deşi acel video era creat de mine (voce + editare) şi aveam acceptul scris al celor de la Audacity, YouTube mi-a transmis că am încălcat termeni şi condiţiile şi mi-a sugerat să le mai citesc o dată.
  Cu toţi ştim că nu ne este permis să Upload-
ăm material care nu ne aparţine (audio, video). Dar cu toate acestea sunt cazuri în care durata şi modul în care îşi fac simţită prezenţa context contează foarte mult.
  Sunt unii care spun că mix-urile (audio) sau colajele (foto, video, audio) create de tine nu intră sub influenţa drepturilor de autor (chiar dacă ai folosi imagini ce nu îţi aparţin), este considerat că produsul finit nu poate fi revendicat ca aparţinând niciunuia dintre deţinători drepturilor de autor, întrucât fragmentul folosit nu este relevant în obţinerea acelui produs.
  Cu alte cuvinte dacă mixezi 3,4 sau mai multe melodii de succes te numeşti dj, iar produsul finit îţi aparţine chiar dacă la realizarea lui te-ai bazat pe creaţia altora.
  De asemenea dacă uneşti 10-15 faze comice le poţi urca pe YouTube iar filmuleţul rezultat îţi aparţine chiar dacă la realizarea lui te-ai bazat pe fragmente din alte filmări care nu îţi aparţineau.
  Eu nu vă pot spune dacă aceste două situaţii sunt adevărate sau simple mituri, ce vă pot spune cu certitudine este că:
  Tot încercând să obţin permisiunea de a face Video Tutoriale am dat peste o reprezentanţă a unui produs care mi-a scris în mail urmato
ârele ,,Suntem încântaţi să prezentaţi produsul nostru şi nu cred că aveţi nevoie de permisiune noastră întrucât cred că acesta se va încadra în limitele utilizări loiale (utilizări corecte), iar în acest caz nu se supune regulilor dreptului de autor"
  Plecând de la acest Mail am căutat mai multe amănunte despre această utilizare loială şi am dat peste un paragraf care cred că îi va ajuta pe mulţi dintre dvs.
''Țările au reguli diferite privind utilizarea de materiale fără permisiunea deținătorului drepturilor de autor. De exemplu, în Statele Unite, lucrările care constau din comentarii, critică ori cercetare, reportajele jurnalistice sau materialele educative pot fi considerate utilizare loială. Alte țări au un concept similar, denumit comportament corect, care poate să funcționeze diferit"
 Cei patru factori ai utilizării loiale
1. Scopul și natura utilizării, precizând și dacă această utilizare are o natură comercială sau are numai un scop educațional nonprofit
2. Natura lucrării protejate prin drepturi de autor
3. Mărimea și importanța părții utilizate în raport cu lucrarea protejată prin drepturi de autor, privită în ansamblu
4. Efectul utilizării asupra potențialei piețe pentru lucrarea protejată prin drepturi de autor sau asupra valorii acesteia.
Puteti citii mai multe amanunte despre cazuri in care se poate utiliza material si fara a detine drepturii de autor  Aici

9 comentarii:

  1. Deci daca fac un mix si il urc pe yt, pe canalul meu, pot face monetizare pe el?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest lucru este posibil însă mix nu înseamnă lipirea a mai multe melodii, trebuie să modifici ritm, bit, să adaugi efecte sonore, să modifici viteza de redare. Cu alte cuvinte trebuie să îţi aduci un mare aport, pentru a fi considerată creaţia ta

      Ștergere
  2. Am crut sa pun un film(serial) si cei de la youtube mi-la blocat pentru ca nu am drept de autoe. Daca pun un video cu poze de vro 10-15 secunde la inceputul filmului si un video tot din poze de vro 20-25 de secunde cei de la youtube mi-l mai blochiaza?

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut! M-as bucura daca m-ai lamuri cu un lucru. Pot posta pe Youtube cover-uri sau instrumentale la diverse piese (atat negativele cat si vocea fiind proprii) fara sa incalc drepturile de autor ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut, am si eu o intrebare.. mai pe scurt,daca cumpar un CD original cu AUDIO, si apoi postez 1melodie2 pe YouTube,fara ca ea sa mai fie postata ...oare voi fi sanctionat?

    RăspundețiȘtergere
  6. Salutare.
    Am si eu niste curiozitati si intrebari. Am vazut un documentar la televizor cu unul care multiplica casete video cu filme cu arte martiale (cele cu kung fu, filme cu chinezi) pe care mai apoi le vindea. Nu putea nimeni sa ii faca nimic pentru ca nu era ilegal, spunea in documentar ca acele filme nu aveau copyright si nu era ilegal sa le multiplice si sa le vanda. Situatia s-a complicat cand a inceput sa mutiplice alte filme. Este adevarat? Cum imi dau seama daca un film are copyright? Filmele indiene mai vechi au copyright?
    O alta intrebare: pot posta pe youtube un film artistic care a fost facut (sa spunem) prin anii 20 - 30? Cat timp se aplica drepturile de autor filmelor? Stiu ca Dan Diaconescu facea ceva asemanator prin faptul ca la DD TV dadea numai desene animate foarte vechi, multe din ele fiind alb-negru.
    Daca fac un colaj cu fotografii (cand am vizitat eu un muzeu sau un castel), este legal? Pozele sunt facute de mine dar castelul nu este al meu. Este legal?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce se intampla daca pun pe diferite filmulete filmate de mine cu tel.melodi cu drepturi de autor?am observat ca youtube ma atentioneaza dar nu imi sterge melodia

    RăspundețiȘtergere
  8. Cum aș putea încărca videoclipuri de pe YouTube sau de pe internet fără să primesc după câteva secunde o "reclamație privind drepturile de autor"?

    RăspundețiȘtergere

Dacă acest articol ţi-a fost util, ți s-a părut interesant, sau ai sugestii de noi articole. Dacă crezi că poți aduce completări... TE ASTEPT!