Abonați-vă pentru Noutăți!

'Promit să nu fac Plagiat.

12 apr. 2014

Curatare si Intretinere Placa Video Creste performanta P.V.

intretinerea placi video  Cred că acesta este ultimul articolul din seria "Cum îţi cureţi de plaf Calculatorul pentru ai creşte performanţă" inspirat de către George astăzi vom vorbi, defapt voi scrie despe modalitatea de a curăţa placa video. Mulţi ar spune, ce mare lucru să cureţi o placă video o scoţi din port şi gata"...
  Ei bine nu este chiar aşa, plăcile video moderne sunt mai dificil de curăţat întrucât au propriul procesor şi deci un sistem de răcire pe aer propriu (ventilator + răcitor), aşa că operaţiunea dacă aveţi o astfel de placă este puţin mai complexă.
Cum cureţi de praf placa video?
  Am să mă adresez mai întâi deţinătorilor de plăci clasice (fără răcire proprie) astfel aceştia nefiind obligaţi să citească întreg articolul şi nici să urmărească tutorialul video pe care îl voi lăsa (deşi eu recomand acest lucru întrucât se pot învăţa lucruri utile)
  Aşa cum am spus, dacă sunteţi deţinători unei plăci clasice tot ce aveţi de făcut pentru a o curăţa este să o scoateţi din port (este fixată cu un şurub la un capăt şi cu o clemă de plastic la celălalt capăt)
  Odată scoasă din port, suflaţi-o cu aer în timp ce o ştergeţi cu o pensulă moale (pentru o curăţare mai amănunţită folosiţi o cârpă (care nu lăsa scame) un beţişor de urechii, un tampon de demachiat pe care să îl imuiati în alcol (spirt) şi cu care să ştergeţi toată placa video, dar mai ales partea de conectare în port. După ce aţi şters-o, suflaţi cu aer portul de conectare (dacă aţi folosit alcol (aşteptaţi până se evaporă, sau ştergeţi-o bine pentru ai înlătura orice urmă de umezeală înainte de o conecta. Aceştia sunt paşi pentru cei care au plăci clasice) fără răcire proprie.
Cum, se curăţă o placă video cu răcire proprie (cu ventilator, şi răcitor)?
  Plăcile video moderne sunt componente de a căror funcţionare la parametri maximi depinde performanţa generală a calculatorului. Ele au procesoare grafice (GPU-VPU) din ce în ce mai puternice, care degajă din ce în ce mai multă căldură. Înlăturarea căldurii se face cu ajutorul unor radiatoare (aşezate atât pe GPU cât şi pe memoria de pe PV) şi a unui ventilator pentru GPU.
  Dacă nu vom demonta ventilatorul pentru a-l curăţa de praf şi a-l lubrifia, după care să curăţăm răcitorul, atunci mai devreme sau mai târziu una din componentele electronice principale (cipsetul sau modulele de memorie) nu va mai rezistă la temperatură crescută şi se va arde se recomandă curăţarea răcitorului (radiator + ventilator) plăcii video o dată la 3 luni sau mai des, în funcţie de cât de bună este retenţia lubrifiantului. Este esenţial ca după lubrifierea ventilatorului să acoperim axul lui cu eticheta autocolantă, pentru că dacă nu o vom face, tot uleiul pe care l-am pus se va pierde în câteva zile din cauza evaporării şi a acţiunii forţei centrifuge. În cazul în care eticheta autocolantă şi-a pierdut lipiciul, o putem înlocui cu o bucată de bandă izolatoare (recomandat) sau cu scoci.
Răcitorul se curăţă prin suflare şi cu ajutorul unei pensule. După ce toate componentele sunt curate se va aplica pasta termoconductoare.
Urmând paşi de mai jos veţi ştii ce aveţi de făcut şi dacă şi după ce aţi citit articolele pe care le voi menţiona, după ce aţi vizionat tutorialul video lăsat mai jos, mai aveţi nelămuriri vă aştept în rubrica de comentarii,
Să trecem la treabă
1 Mai întâi se demontează ventilatorul şi pentru al curăţa şi lubrifia se procedează ca în acest articol
2. Se demontează răcitorul şi se procedează ca în acest articol
3. Se şterge placa video demontata ca mai sus (placă clasică)
Urmând să se revină la pasul doi pentru aplicarea pastei termoconductoare
4. Urmăriţi acest tutorial.
Notă*
    Fiţi puţini mai grijuli în manevrarea pensulei (pentru a nu rupe vre-un circuit).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă acest articol ţi-a fost util, ți s-a părut interesant, sau ai sugestii de noi articole. Dacă crezi că poți aduce completări... TE ASTEPT!