Abonați-vă pentru Noutăți!

'Promit să nu fac Plagiat.

11 apr. 2014

Curatare Cooler-Radiator-Aplicare Pasta Termoconductoare-Procesor

Cu toţi ştim că "inima" unui calculator este procesorul şi bună funcţionare a calculatorului nostru depinde în mare măsură de acesta. în cazul în care sistemul dvs. nu este echipat cu un procesor foarte puternic, este foarte importantă întreţinerea acestuia. Mulţi neglijează curăţarea calculatorului pe interior (în interiorul carcasei) şi îşi pun tot felul de întrebări, când acesta funcţionează din ce în ce mai greu ...
Când calculatorul funcţionează greu care este cauza?
,,Am viruşi?" ,..ce programe să mai dezinstalez?, ,,nu am viteză la net?, ,,de ce am temperatură mare la procesor?. Pun aceste întrebări pe diferite forum-uri şi blog-uri, iar cea mai frecventă recomandare este ,,Reinstalează Windows-ul" sau, schimbă profesorul, adăugă Ram, etc.
  Reinstalarea Windows-ului, îţi aduce o ameliorare de moment, este adevărat că te scapă de viruşii (de pe partiţia formatată) şi te scapă şi de anumite programe care îţi consumau resurse, dar reinstalarea Windows-ului, nu îţi şterge praful din carcasă şi nici nu îţi pune pastă termoconductoare între radiator şi procesor pentru un mai bun transfer de căldură.
  De aceea înainte de vă gândi la un OverClock (nu spun că nu ar fi bun, dacă este făcut cu prudenţă, mărirea sarcini la care lucrează procesorul, poate fi un lucru bun), sau de a schimba procesorul ,vă recomand să:
- Deschideţi carcasa calculatorului şi să curăţaţi componentele aşa cum am scris în http://pe-intelesul-tuturor.blogspot.com/2014/04/curatarea-calculatorului-si-cresterea.html.
După care faceţi ceea ce voi scrie în acest articol
Curăţarea Radiatorului (răcitorului)
  Radiatorul este cel care disipă căldura degajată de procesor de aceia este foarte important să se menţină intr-o stare bună de curăţenie (între lamelele de aluminiu nu trebuie să existe praf scame şi altele pentru ca acesta să se răcească cu aerul pe care îl primeşte de la Cooler-Ventilator), aşadar foarte importantă este şi întreţinerea acestui ventilator, modul de întreţine a ventilatoarelor îl aveţi bine explicat în acest articol http://pe-intelesul-tuturor.blogspot.com/2014/04/intretinere-ventilatoare-calculator.html.
  Radiatorul se curăţă uşor de praf folosind o cârpă uscată şi subţire (care să nu lase scame) pe care o introducem cu grijă în spaţiile dintre lamelele radiatorului şi o mişcăm într-o parte şi în alta. Putem folosi şi o pensulă (nouă, nefolosită) pentru a curăţa de praf anumite zone ale radiatorului, sau un beţişor de ureche umezit în alcool (spirt).
    Întreţinerea răcitorului este bine să fie făcută la intervale regulate, dar oricum cel puţin o dată la 6 luni, pentru a fi siguri că elicea ventilatorului poate să menţină numărul de rotaţii pe minut necesar pentru răcirea adecvată a procesorului. Ea poate fi făcută şi fără a demonta radiatorul, cu alte cuvinte este posibil să demontăm doar ventilatorul şi să facem procedurile de întreţinere ale radiatorului (curăţarea de praf) păstrându-l pe acesta montat peste procesor, sau îl putem demonta.
Cum demontăm radiatorul?
  Se desface ventilatorul, după care se va suci de punctele de prindere ale răcitorului în sensul indicat de sagețile marcate pe acestea (se desface cu mâna sau cu o şurubelniţă)
Odată dezlipit radiatorul de procesor va trebui să curăţăm pasta termoconductoare existenţă şi să aplicăm alta.
Cum se îndepărtează pasta termoconductoare?
  Va trebui să ştergem pasta termoconductoare veche de pe suprafaţa procesorului şi a bazei radiatorului cu o cârpă uscată şi apoi să curăţăm ambele suprafeţe cu ajutorul unei cârpe îmbibate (şi bine stoarse) în spirt. În final ştergem bine cu o cârpă uscată ambele suprafeţe. Trebuie să fim atenţi să nu apăsăm tare pe procesor în timpul operaţiei de curăţare.
Cum se aplică pasta termoconductoare?
  Împrăştiem cu delicateţe picătura de pastă într-un strat omogen pe toată suprafaţa procesorului cu ajutorul degetului arătător învelit într-o bucată de plastic (pungă, mânuşa) şi înlăturăm pasta care a depăşit marginile procesorului. Împrăştierea pastei se poate face şi cu o mică pensulă După această operaţiune putem să montăm răcitorul peste procesor.
Dacă doriţi să scoateţi procesorul (să îl schimbaţi) atunci :
- Pentru a demonta procesorul trebuie să ridicăm braţul metalic. Pentru aceasta prindem capul braţului metalic cu degetele şi îl tragem uşor înspre exterior şi apoi îl ducem în sus până când braţul se află în poziţie verticală. Observăm că partea superioară a soclului procesorului a culisat în timpul ridicării braţului metalic în aşa fel încât acum este permisă demontarea procesorului. Apucăm cu degetele laturile plăcuţei procesorului şi o tragem în sus.
  Aceasta va ieşi foarte uşor din soclu. Procesorul este cea mai importantă piesă a calculatorului deci trebuie să fim atenţi unde îl punem, pentru a nu-l deteriora din greşeală.
  Am încercat să explic cât de bine pot, dar aşa cum ştiţi o imagine face cât o mie de cuvinte, mai ales dacă este realizată de adevăraţi profesionişti, De aceea vă invit să urmăriţi şi tutorialul video

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă acest articol ţi-a fost util, ți s-a părut interesant, sau ai sugestii de noi articole. Dacă crezi că poți aduce completări... TE ASTEPT!