Abonați-vă pentru Noutăți!

'Promit să nu fac Plagiat.

30 aug. 2013

Cum repar, cum citesc, cum recuperez, cum copii date de pe CD/DVD stricat/zgariat

recupereaza date de pe cd zgariatȘtiu că sunt foarte multe soluţii minune prezentate, despre recuperarea datelor de pe Cd zgariat pe internet de la metode tradiţionale până la cele plătite către un service autorizat. O să scriu despre mai multe programe care se laudă că pot citi  datele de pe Cd-uri zgâriate, dar şi o metodă de a copia date fără întreruperea specifică unor erori de citire sau de scriere, pentru aceea care au încercat una din soluţiile prezentate în diferite articole, dar nu au reuşit să își recupereze datele de pe suportul optic şi au renunţat.
  Pentru a putea recupera datele de pe un CD/DVD poţi folosi două metode.
  Una Software poţi încerca să recuperezi datele singur cu anumite programe sau poţi apela la specialişti care se ocupă cu recuperarea datelor.
  Alta este tradiţională şi necesită aplicarea unei paste abrazive pe suprafaţa discului.
Metoda 1 Pentru recuperarea datelor recomand folosirea unor Software ca:
Recovery Toolbox for CD Free
Îl descărcaţi Gratuit DOWNLOAD.
Îl instalaţi. (Trebuie doar să apăsaţi Next)
Introduceţi CD-ul de pe care vreţi să recuperaţi datele.
Deschideţi programul şi selectaţi din lista CD-ul, apoi apăsaţi Next. (ca în imagine).
Alegeţi locul în care vreţi să salvaţi datele de pe CD. Aveţi grijă să aveţi suficient spaţiu. Apăsaţi Next.

Bifaţi datele care vreţi să fie salvate (cel mai bine e să le salvaţi pe toate). Apăsaţi Save.
Acum trebuie doar să așteptați. Dacă doriţi să sară peste un fişier apăsaţi Skip. Iar dacă vreţi să opriţi procesul apăsaţi Cancel.
Apăsaţi Exit şi bucuraţi-vă de ce aţi recuperat şi aţi crezut că e pierdut.

  Dacă nu aţi reuşit puteţi încerca şi cu: Power Data Recovery Free Edition 

Este un program gratuit cu care putem recupera fişiere şterse din calculator, date de pe hard disk deteriorat sau formatat, recuperează date de pe CD sau DVD, carduri de memorie, memory stick sau unităţi flash.
 Pentru recuperarea datelor de pe hard disk suntem obligaţi să instalăm programul (deci nu putem recupera datele de pe partiţia unde se instalează acest software).
 Ca să recuperaţi datele pierdute trebuie doar să urmaţi paşii indicaţi de program.
Mai multe detalii despre acest software de recuperat date găsiţi pe site-ul oficial.

Unstoppable Copier
   Fără un astfel de program, un fişier aflat pe partea deteriorată a cd-ului se opreşte din copiere imediat, în schimb cu Unstopabble Copier încearcă să copieze cât poate de mult.
  Alegi locaţia cd-ului (de regulă F) şi destinaţia unde vrei să copiezi conţinutul În setări poţi opta pentru o copiere mai rapidă în detrimentul şanselor mai mari de a-ţi recupera datele.
Descarca Unstoppable Copier (Înainte de al descărca alegeţi versiunea sistemului dvs. de operare).
  Dacă nici una din aceste metode nu v-au ajutat, e puţin probabil să mai puteţi recupera date de pe acel CD şi totuşi mai există o soluţie.
Metoda 2
Cu ajutorul unei cârpe curate şi moi, a unei soluţii de şters geamuri, cu apă caldă, cu pastă de dinţi, cu soluţie abrazivă, pasta de spălat vase şi chiar expunerea pentru câteva secunde la foc și ar putea continua înşiruirea.
Hai să fiu mai explicit toate aceste soluţii pentru unii aberante au menirea;
1 Să cureţe discul de eventualele pete de murdărie praf şi grăsimi
2 Să îi măţuiască suprafaţa făcând ca zgârieturile să fie mai puţin vizibile (polishare)
3 Să topească usor plasticul umplând zgârieturile
Să începem
  Se curăţă cd-urile de grăsime şi de murdărie

Se bagă cd-ul sub un jet de apă caldă, şi se dă cu puţin săpun lichid/soluţie de curăţat geamurile, ceva cu alcool. Se lasă la uscat la aer (NU în soare). După această operaţiune se încearcă din nou Metoda 1
Dacă nu funcţionează trecem la faza a doua a acestei metode
  Cu pastă de dinţi, sau pastă de spălat vase. Se ia cd-ul, se dă cu pastă de dinţi şi se freacă circular cu o cârpă de bumbac sau lavetă de microfibră 5 minute, după care se curăţă tot cu apă călduţă, şi se usucă. Se încearcă din nou Metoda 1
Dacă nici aşa nu merge, trecem la soluţia extremă
  Expunerea la flacăra câteva secunde (câte o secundă în 3-4 reprize), dacă nici aşa nu poate fi citit de unitatea optică... rugaţi-vă să apară alte soluţii, sau poate că acestea există însă nu am cunoştinţe de existenţa lor, poate că viitori cititori au alte soluţii pe care le vor postă în rubrica de comentări.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă acest articol ţi-a fost util, ți s-a părut interesant, sau ai sugestii de noi articole. Dacă crezi că poți aduce completări... TE ASTEPT!